La història ‘bianconera’ de la Juventus


La Vecchia Signora, Torí i la tercera estrella. Trapattoni, Platini i Del Piero. Heysel, Delle Alpi i el compromís amb la societat italiana. La Juventus de Torí, rival del Barça a la Final de Lliga de Campions de Berlín, és un dels clubs amb més història i símbols en el futbol europeu. Fundat el 1897, ha tocat el cel durant anys, ha conegut l’infern i s’ha aixecat per a tornar a ser el millor equip d’Itàlia. Però cap dels seus símbols és tan important i reconeixible com la seva equipació. Samarreta a ratlles verticals, negres i blanques, o comuntment conegudes en l’italià bianconeri.

Una història peculiar caracteritza la samarreta de la Juventus de Torí. Una història que passa per Anglaterra, per Nottingham, i que protagonitza el club de futbol més antic del món que juga en nivell professional, el Notts County. La ciutat dels East Midlands anglesos, no només té l’orgull d’haver tingut les dues Copes d’Europa del Nottingham Forest, l’aura de Brian Clough o la llavor del concepte futbolístic Derby. Sinó que també poden dir que un dels seus equips ha servit d’inspiració per a vestir un dels clubs més importants de la història del futbol.

Juventus i Notts County es van enfrontar en la inauguració del Juventus Stadium / Telegraph.co.uk

Juventus i Notts County es van enfrontar en la inauguració del Juventus Stadium / Telegraph.co.uk

Tot comença en els inicis del club torinès. A principis de segle XX el futbol tot just començava a caminar fora de les illes britàniques, i el glamur i els diners que genera avui dia llavors eren una quimera. L’equipació inicial de la Juventus, samarreta rosa amb corbata i pantalons negres (que després s’ha reproduït com a segona equipació), tenia un gran problema. Després de tant d’ús, i els constants rentats de les samarretes, el color rosa que caracteritzava l’equip, es va anar destenyint amb el temps. Així, els mandataris de l’equip torinès van decidir optar per lluir altres colors que no patissin tal anomalia.

Un dels ex jugadors de l’equip, el comerciant anglès Jhon Savage, va ser l’encarregat de contactar amb Anglaterra per importar nous uniformes millorats. Savage, també ex jugador del Notts County, va decidir demanar els nous models a un amic resident a la ciutat de Nottingham i, com Savage, fan dels Magpies. La pal·lidesa del rosa destenyit i el negre de la corbata, unit a la seva afició pel Notts County, van fer la resta. Així, dies després de la petició, mandataris i jugadors torinesos van rebre paquets amb el nou uniforme, samarreta a ratlles blanques i negres, un model que no va ser gaire ben rebut. Tot i això, des de llavors, la Juventus de Torí ha vestit, sense excepció, els mateixos colors que el Notts County, els que ja són els colors de la Juventus.

I un gest. A mode d’agraïment i reconeixement, la Juventus va convidar el Notts County en la inauguració del nou estadi del club italià, el passat 8 de setembre de 2011. El partit entre ambdós equips al Juventus Stadium va acabar amb un empat (1-1). En aquella ocasió, va ser la Juventus qui va vestir la samarreta a ratlles verticals blanques i negres, en ser l’equip homenatjat. Va ser l’equip anglès qui va vestir la seva segona equipació.

Aquest dissabte, a les 20:45 a Berlín, la nòvia d’Itàlia vestirà la seva samarreta, el símbol d’un club històric. El FC Barcelona serà el rival, en la tornada de la Juventus a l’elit europea. I a Nottingham, hi haurà un petit club que donarà suport a la Juventus. Un equip que aquesta temporada ha baixat a la League Two anglesa, equivalent a la tercera espanyola, però que tanmateix es jugarà, d’una manera diferent, tornar a renéixer i ser el millor equip d’Europa.

Dejar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *