UD Las Palmas: El canari torna al niu 1


Las Palmas

La UD Las Palmas, el proper rival del FC Barcelona a la Lliga BBVA, va visitar el Camp Nou per darrer cop el març del 2003. Va treure un meritori 1-1 davant un Barça on encara jugava Luis Enrique. De poc va servir l’empat ja que a final d’aquella temporada l’equip canari va baixar al pou de segona divisió en el qual ha vagat fins l’estiu passat. Va ser en aquells anys, a principis del segle XXI, quan un seguit de jugadors procedents de la pedrera ‘canariona’ van despuntar. Els Momo, Carmelo, Jorge Larena, Guayre, Angel López i Rubén Castro es posaven de moda i eren vigilats de prop pels millors equips de la Lliga. Lideraven una nova generació de jugadors que de mica en mica sortien del niu i es dispersaven per diferents llocs de la Península. En els últims anys però, la majoria d’ells han anat tornant a casa sense haver acabat de complir les expectatives generades.

Jorge Larena és potser el jugador que més interès va despertar d’aquella generació. Comparat amb Juan Carlos Valerón, va fitxar per l’Atlètic de Madrid l’any que la UD Las Palmas baixa a segona. Allà va estar tres temporades jugant assíduament, però sense erigir-se com el líder que se li demanava ser. Va jugar al Celta tres temporades més abans de tornar a Las Palmas. Els seus companys canaris també van tenir el seu periple a la península: Rubén Castro i Momo van fitxar pel Deportivo de la Corunya; Carmelo pel Llevant; Guayre pel Villarreal i Ángel pel Celta. Van tornar a l’UD Las Palmas Guayre, Momo i Ángel, de fet els dos últims encara defensen la samarreta groga en el retorn de l’equip a primera.

Qui també està en l’actual plantilla són Valeron i Aythami Artiles, els dos de generacions diferents a l’esmentada anteriorment. El primer va despuntar molt jove a Gran Canària i ben d’hora va fitxar pel Mallorca, on va ser protagonista dels millors anys de l’equip de les illes. L’Atlètic de Madrid va veure en ell el seu nou líder, però el descens en la seva segona temporada a Madrid va precipitar la seva marxa. El seu destí, el Deportivo de la Corunya, on es convertiria en jugador de classe mundial. Després de tretze anys a Galícia, ‘El flaco’ tornaria al seu equip per ajudar a ascendir a primera divisió. En la mateixa línia, Aythami també va posar rumb a La Corunya després de sortir de Las Palmas el 2007. El jugador, amb enorme projecció, va estar cedit dos anys al Xerez. Protagonista en l’ascens a primera de l’equip corunyès el 2012, el central va rescindir contracteun any més tard i es va unir a Valerón en la tornada a casa.

Gran Canària ja no és la terra allunyada que ningú vol trepitjar. Ja no és el límit de la fi del món ni la terra més propera dels monstres de l’Atlàntic. El segle XV ja està superat, i com els turistes que viatgen a les illes per gaudir d’elles, molts jugadors canaris tornen a les seves arrels. És allà on demostren el seu millor futbol, on s’entenen bé amb altres canaris i tenen el suport de l’afició. Després d’un llarg viatge, els canaris tornen al niu.


Dejar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Una idea sobre “UD Las Palmas: El canari torna al niu