Bum Kun Cha, l’imparable històric del Bayer Leverkusen 1


Bum Kun Cha, estrella del Bayer Leverkusen

El Bayer 04 Leverkusen, el rival d’aquesta nit del FC Barcelona, és un club conegut sobretot per la seva inseparable relació amb l’empresa Bayer, la farmacèutica que comercialitza les aspirines més conegudes del món. La seva història, tot i que extensa en temps, no ha estat tan prolífica i rica dins del camp. A la vitrina de trofeus només hi figuren una Copa de la UEFA del 1988, una DFB Pokal del 1993, el títol de campió de la 2.Bundeslliga 78-79 i diversos trofeus regionals. A més, donant un cop d’ull a la classificació històrica de la Bundesliga, l’equip de Leverkusen ni tan sols apareix entre els deu primers equips. Però del que sí poden presumir els aficionats del Bayer és d’haver tingut a les seves files al millor jugador asiàtic del segle XX, Bum Kun Cha.

Des de que fa 111 anys la farmacèutica va fundar el club de futbol per oferir als seus treballadors un espai d’oci, per Leverkusen han passat esportistes destacats: Völler, Schuster, Emerson, Kirsten, Paulo Sergio, Jorginho, Kroos, o els Lúcio, Ballack, Ramelow, Schneider, i Berbatov que van ser protagonistes de l’equip dels tres sotscampionats del 2002. Però cap d’aquests jugadors ha pogut fer el que va aconseguir Bum Kun Cha: Aixecar un títol internacional amb la samarreta del Bayer Leverkusen. Va ser a la final de la Copa de la UEFA tristament recordada pels aficionats de l’Espanyol, en la qual els alemanys van remuntar a Leverkusen el 3-0 que els barcelonins van aconseguir a Sarrià. El coreà va fer el gol que portava la final als penals al minut 81 de partit.

Nascut un mes abans de la fi de la guerra de Corea, Bum Kun Cha va ser el primer jugador del país asiàtic que va sortir rumb Europa per a jugar a futbol. Ho va fer després de complir amb el servei militar obligatori en Corea del Sud. En els 11 anys en els quals va ser professional, el seu únic destí va ser Alemanya. Allà va començar al SV Darmstadt 98 on només va estar un mes. Complicacions amb el servei militar el van fer partir cap a Corea per a tornar mesos després a Alemanya per a jugar quatre anys amb l’Eintracht de Frankfurt. A la capital financera de la Unió Europea va començar a cridar l’atenció d’Europa formant part de l’equip guanyador de la UEFA 79-80. L’Eintracht va superar a en una dura final al Borussia Mönchengladbach de Lothar Matthäus en una competició dominada absolutament per equips alemanys. Va ser en aquella final quan el futur campió del món definiria a Bum Kun Cha com el millor atacant del món.

A punt va estar de deixar el futbol per una lesió de genoll precisament contra el Bayer Leverkusen, l’equip pel qual fitxaria el 1983. Sis anys a Leverkusen van ser suficients per a què el Bum Kun Cha deixés empremta a la ciutat de la riba oriental del Rin. Va ser una estrella total de la Bundesliga, va arribar a ser el tercer jugador millor pagat de la competició i és el golejador històric de la selecció de Corea del Sud. Una carrera excepcional que li van valer el premi de millor futbolista asiàtic del segle passat. Un migcampista incansable, ple de potència i gol que un dia va merèixer la definició d'”Imparable” per part del llavors jove i inexpert entrenador de l’Aberdeen escocès, Sir Alex Ferguson.


Dejar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Una idea sobre “Bum Kun Cha, l’imparable històric del Bayer Leverkusen