La Lliga Endesa 2015/16 dels equips catalans i Andorra 1


Lliga Endesa de catalans i Andorra

Les coses bones es fan esperar, i com si d’un plat cuinat a foc lent es tractés, per fi arriba la Lliga Endesa després d’un llarg estiu i un emocionant Eurobasket. Dissabte 10 és la data escollida per a l’inici d’una competició que comptarà per setè any consecutiu amb tres equips catalans. FC Barcelona Lassa, FIATC Joventut i ICL Manresa lluitaran per diferents objectius en una Lliga Endesa cada any més competitiva. Amb ells, el Morabanc Andorra tractarà de confirmar les bones sensacions que va mostrar l’any passat quan va certificar la permanència a tres jornades pel final.

FC Barcelona Lassa

La profunda renovació produïda a can Barça aquest estiu fa que la plantilla blaugrana sigui una incògnita ara mateix. Són set els jugadors nous que entren en una plantilla que fins aquesta temporada havia fet pocs canvis. És cert que el títol de Supercopa Endesa aconseguit fa tot just una setmana, sumat a les bones sensacions a la pretemporada, ha omplert d’esperança l’aficionat blaugrana. Però la solvència del FC Barcelona Lassa s’haurà de demostrar sobretot en partits contra rivals de nivell Eurolliga.

El Barça iniciarà la competició diumenge contra el CAI Saragossa al Palau. Serà quan els aficionats que omplin el pavelló blaugrana podran veure les cares noves. Arroyo, Perperoglou, Lawal, Diagné, Ribas, Vezenkov i Samuels, aquest últim lesionat, formen ja part d’una plantilla reforçada sobretot en el joc interior. Les baixes de Lampe i Pleiss han quedat compensades amb múscul i nervi, quelcom que l’any passat es va perdre al Palau. A més, la responsabilitat del joc exterior deixa de ser cosa només d’Abrines i Oleson. En general ha quedat un equip compensat que compta amb jugadors en gran moment de forma com Ribas i Satoransky, i amb el futur assegurat gràcies a Eriksson i Diagné. Però és inevitable, a les portes de l’inici de competició, veure incògnites en la plantilla del Barça. El paper de Navarro en l’equip, el nivell de Lawal i la benzina d’Arroyo, el veterà de l’equip, són els interrogants que jornada a jornada, Xavi Pascual i els mateixos protagonistes aniran responent.

FIATC Joventut

Tornar a jugar play-off la temporada passada, després de cinc anys sense fer-ho, va ser sens dubte un èxit. Aquesta temporada però l’objectiu hauria de ser poder disputar la Copa del Rei i evitar als play-off a Barça i Reial Madrid, els dos equips intractables ara mateix a la Lliga Endesa. El pavelló Olímpic de Badalona veurà el debut del seu equip davant l’Iberostar Tenerife. Una prova de foc contra un equip amb el qual lluitarà pels mateixos objectius.

Un any més, els badalonins han esperat fins l’últim moment per treure la canya de pesar al mercat. L’estiu però no ha estat prolífic en fitxatges a un club que s’ha centrat en les renovacions de luxe de Goran Sutton i Albert Miralles. A més, l’equip badaloní ha patit les sensibles baixes de Clevin Hannah, Tariq Kirskay i sobretot de Sitapha Savané, un jugador molt estimat per l’afició. Per contra, els de Maldonado han contractat Brandon Paul, un reforç de luxe que ja a la pretemporada ha demostrat la seva qualitat. L’atlètic jugador, que provè de la D-League americana, es convertirà de ben segur en un dels protagonistes de la lliga. Amb ell han arribat el base català Albert Sàbat, qui ha aconseguit quatre ascensos a la Lliga Endesa, i Ousmane Drame, un jove pivot guineà que viurà la seva primera experiència europea a Badalona.

ICL Manresa

La sensible millora de l’any passat va permetre a l’ICL Manresa guanyar-se la permanència a la pista a diferència dels dos anys anteriors que, finalitzant la Lliga Endesa en posició de descens, va poder quedar-se en la màxima competició nacional de bàsquet mitjançant els despatxos. Des de la temporada 1997-1998, l’any de l’única lliga ACB del club, que el Manresa no juga ni play-off ni Copa del Rei, disset temporades massa llargues per a uns aficionats que s’han acostumat a veure el seu equip patir fins al final de temporada.

El patrocinador i l’escut no són els únics grans canvis del nou Manresa. Després d’uns mesos a la banqueta del Laboral Kutxa, Ibon Navarro serà el tècnic d’un equip pràcticament nou. El base Àlex Hernández i el jove Marius Grigonis, són els únics supervivents de l’equip. Així el Manresa perd jugadors destacats com Zeljko Sakic que ha marxat a Bulgària, Isaac Fotu, que ha fitxat pel CAI i Davin White, que jugarà a Tenerife aquesta temporada. Grimau, Poeta o Alfonso Sánchez, també deixaràn de vestir la samarreta del Manresa. En l’apartat de fitxatges, destaca el retorn del veterà Román Montáñez, l’arribada de Ricky Sánchez, un aler pivot amb extens currículum i experiència NBA i la cessió de l’aler pivot Juan García procedent del CAI.

Morabanc Andorra

El retorn l’any passat de l’equip del Principat d’Andorra a la Lliga Endesa va ser molt destacat. Va aconseguir de forma folgada la permanència i es va erigir com un dels equips més combatius de la Lliga. Joan Peñarroya tornarà a dirigir amb valentia un equip que ha de mirar més amunt i tornar a repetir els resultats aconseguits a mitjans dels 90. La Lliga Catalana n’és un exemple del que arriba, torneig en el qual va eliminar el Joventut en semifinals i a la final va desaprofitar un avantatge de 13 punts davant del Barça.

La millora de l’equip aquesta temporada és substancial. No tant per l’arribada de nous jugadors sinó per haver pogut mantenir figures clau de l’equip com Luka Bogdanovic, David Navarro, Vojdan Stojanovski o Victor Sada. Les baixes de dos jugadors alts com Jordi Trias i Nathan Jawaii, tot i que importants, han estat compensades pels fitxatges dels pivots Daniel Clarke i Shawn Jones, dos jugadors de gran corpulència que seran els encarregats de fer fort l’equip des del joc interior. La primera passa en la Lliga Endesa serà superar el Dominion Bilbao, davant del públic andorrà, diumenge vinent.


Dejar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Una idea sobre “La Lliga Endesa 2015/16 dels equips catalans i Andorra